Vilddjuren

Vår äventyraravdelning heter Vilddjuren.

Vi träffas varannan söndagseftermiddag (16.00-18.00), i Scoutgården eller vid Scoutstugan beroende på årstid, och ibland har vi även aktiviteter på andra tider.

Den här avdelningen är ganska ny och riktar sig i första hand till dig som går i särskolan, eller har andra särskilda behov, och behöver scoutverksamhet som passar efter dina behov. Åldergränserna är inte så viktiga här, utan det viktiga är att alla ska ha en plats i scouterna. De som är med i Vilddjuren är från cirka 10 år och uppåt. Alla scouter har också med sig minst en förälder/vuxen som är med som en av ledarna i gruppen.

På Gång - Äventyrare

  • Vi har en ny hemsida!

    OBS Vi har bytt till en ny hemsida! Denna sida uppdateras inte. För aktuell information, anmälningar etc., gå till den nya sidan https://katrineholm.scout.se

    Den här sidan fungerar nu som historiskt arkiv, och du kan även hitta vår första hemsida under Om oss - Gamla arkivet!

  • Välkommen till Vilddjuren

    Vilddjuren är en ganska ny avdelning som startade hösten 2016. Här är inte åldergränserna så viktiga, men vi som är med är från ungefär 10 år och uppåt. Vi gör scoutaktiviteter som är anpassade efter scouterna i gruppen, som i första hand riktar sig till de som går i särskolan eller har andra särskilda behov. Vi träffas normalt varannan söndagseftermiddag. Verksamheten bygger på att alla scouter har med sig minst en förälder/vuxen som är med som en av ledarna i gruppen. Se mer i Vilddjurens program!

  • Vill du också bli scout?

    Om du vill prova på scouterna nu när vi startar igen efter jullovet kan du göra en intresseanmälan. Mer information om vad som gäller för de olika grupperna finns nedan. OBS Vid kö ges förtur om en förälder/vuxen kommer med som ledare!

    Anmäl dig här! Eller till resp. kontaktperson.

    Våra åldersgrupper:

    Spårarscout: Årskurs 2-3 (födda 2009-2010). Vi har grupper på måndagar, tisdagar och torsdagar kl. 18.00-19.30. Kontakt: Pelle, 070-376 54 20.

    Upptäckarscout: Årskurs 4-5 (födda 2007-2008). Vi har grupper på tisdagar och onsdagar kl. 18.30-20.00. Kontakt: Anette, 070-654 27 23.

    Äventyrarscout: Årskurs 6-8 (födda 2004-2006). Torsdagar 18.30-20.30. Kontakt: Anna-Karin, 072-512 01 59.

    Utmanarscout: Årskurs 9- (födda 2003 och tidigare). Fredagar från 19.30. Kontakt: Helena, 070-422 91 27.

    Avdelningen Vilddjuren riktar sig till dig som går i särskolan eller har andra särskilda behov (ålder från ca 10 år). Vilddjuren träffas normalt varannan söndagseftermiddag kl. 16-18, och verksamheten bygger på att barnen/ungdomarna deltar tillsammans med en förälder/vuxen. Ange särskilt om intresseanmälan gäller denna grupp!

    För yngre barn upp till och med årskurs 1 (födda 2011 och senare) finns familjescouting, en prova-på-verksamhet som också bygger på att barn och vuxen deltar tillsammans. Vår familjescoutgrupp träffas varannan vecka, söndag förmiddag. Skicka en intresseanmälan om ni är intresserade, så vi vet att ni vill vara med! (läs mer här!).

    Det kostar inget att prova på Scouterna några gånger, sedan är medlemsavgiften 225 kr per termin (100 kr per termin för familjescouter och för vuxna/ledare).

Vi har en ny hemsida!

.

OBS Vi har bytt till en ny hemsida! Denna sida uppdateras inte. För aktuell information, anmälningar etc., gå till den nya sidan https://katrineholm.scout.se

Den här sidan fungerar nu som historiskt arkiv, och du kan även hitta vår första hemsida under Om oss - Gamla arkivet!

Kårhajk vid Jordvallstorp 26-27 maj 2018

.

Även i år avslutade vi vårterminen med en gemensam hajk för hela scoutkåren. I år var kårhajken förlagd till Jordvallstorp söder om Djulösjön, och närmare 100 scouter i olika åldrar samlades där sista helgen i maj.

De yngre spårarscouterna träffade på lägerplatsen på lördagsförmiddagen, och började med att resa sina tält och laga lunch. Upptäckarscouterna vandrade från Scoutgården i försommarvärmen, och äventyrarscouterna paddlade kanot från Scoutstugan vid Forssjösjön. Väl på plats vid Jordvallstorp väntade äventyr där alla scouter fick träffa "Junker Jägare". Det är en figur som de lite äldre scouterna kommer att möta igen på sommarens DUST-läger i Tiveden, och den här gången fick alla scouter i olika åldrar hjälpas åt att lösa olika problem för att kunna hjälpa Junker Jägare att ta sig till Tiveden i sommar. På kvällen serverades en delikat trollgryta tillagad på jättemurikkor, och sedan blev det lägerbål med sång och framträdanden – men utan eld på grund av eldningsförbud... Därefter var det dags att krypa ner i sovsäckarna i tält och vindskydd för att försöka sova.

På söndagen fortsatte det fina sommarvädret, och förutom de förplanerade aktiviteterna gavs även tillfälle att ta ett dopp. Annars var dagen ägnad åt att de scouter som kommer att tillhöra samma åldersgrupper till hösten skulle få lära känna varandra genom att göra saker tillsammans. Dessutom fick vi besök av familjescouterna, våra allra yngsta scouter som provar på vad scouting handlar om, men som får vänta lite till med att övernatta. Dagen bjöd på paddling, hantverk, lekar, brödbakning och "modern orientering" (geocaching), innan det var dags att riva tält, packa ihop och säga hej då.

IMG7685
IMG7703
IMG7697
IMG7712

S:t Georgsdagen 2018

.

23 april är S:t Georgsdagen, alla scouters högtidsdag, som även firas av oss i Katrineholm. Det blev en traditionell vandring med fanorna i täten från Scoutgården på Stalls Backe och upp på Gatstuberg. Väl samlade där fick alla höra årets S:t Georgsbudskap om att precis som riddaren Georg göra världen bättre, men också att tillsammans bestämma vad som är viktigt att göra. Därefter delades årets scoutmärken ut till spårarscouter, upptäckarscouter, äventyrarscouter och utmanarscouter, och samtidigt sprack molntäcket upp och solen tittade fram.

Scoutkåren kunde sedan inviga fyra nya scoutledare, som engagerar sig för att ge sina och/eller andras barn och ungdomar en meningsfull fritid i Scouterna: Mikael Ekbom, Rebecka Mannsbart, Marie Haglund och Sofia Lindberg. Sex ledare och funktionärer i scoutkåren fick ta emot Scouternas förtjänstmärke. Mattias Ljungqvist, Åsa Tolbäcken och Angiie Vadén fick märket i brons för fem års ideellt arbete, Anette Magnussen och Sven Sönnerfors fick guldmärket för femton års engagemang, och Lennart Öhman som varit engagerad i hela 25 år fick märket i guld med emalj. Dessutom fick Åsa och Siv Tolbäcken varsin fotogenlykta i gåva med anledning av att de fyllt jämna år i år.

Efter högtiden bjöds det på grillad korv vid Scoutgården, innan det var dags för alla scouter, syskon och föräldrar att bege sig hemåt.

IMG7567

Skidkväll och Faluhajk 2018

.

Scouternas Skidkväll anordnades i Spökbacken 29 januari lagom när backen hade öppnat, och underlaget var fint i den del av backen som var preparerad. Dessutom föll snön vackert och bidrog till vinterstämningen. Scouter i alla åldrar - från familjescouter och uppåt - hade möjlighet att prova på skidåkning. Grillen var också tänd, och där grillades många korvar och en och annan burgare.

Skidkvällen fungerade även uppvärmning för äventyrarscouterna, som under helgen 2–4 februari sedan åkte på sin traditionella skidresa till Borlänge. I år var det 16 personer, scouter från 13 år och vuxna ledare, som deltog. Det blev två intensiva dagar med full fart i de fina backarna i Romme. Som vanligt stod vi först i liftkön på morgnarna för att få börja dagen i nypreparerade pister med "Manchestersnö". Det fungerar fint som motivation och gör alla, eller i varje fall de flesta, morgonpigga. Det var både mindre vana skidåkare som lärde sig att åka bättre under helgen, och mer vana som fick sina utmaningar i de brantare backarna. Dessutom blev det äventyrsbad i Maserhallen i Borlänge samt två övernattningar i Borlänges scoutgård, Tansågården. Den här så kallade "Faluhajken" (eftersom resan de första åren gick till Falun) är en mångårig tradition som säkert lever vidare länge än och ger fler scouter möjlighet att prova på skidåkning.

Scouternas Julmarknad 26 november

.

Söndag 26 november var det dags för den årliga julmarknaden vid Scoutgården. Scouter, syskon, föräldrar, släktningar, vänner och andra intresserade fyllde Scoutgården och området runt omkring för att ta del av allt som bjöds. Knappast-huset var som vanligt omvandlat till café, och inne i Scoutgården fanns bytesmarknad, fiskdamm, lotterier, pepparkakshus, ljus, adventskalendrar, almanackor, scoutkläder och mycket annat. Ute på gården gick det bland annat att köpa färskt hembakat bröd, glögg, korv, julgransar och julgranar. De scouter som siktar på att åka på jamboree i Nordamerika 2019 hade loppisförsäljning, och sist men inte minst gick det att åka med scout-tivolits karusell!

Det blev en lyckad marknadsdag där alla verkade trivas, och dessutom gav dagen ett viktigt tillskott till scoutkårens kassa.

Och för spårarscouterna började dagen dessutom redan på förmiddagen, med den nu traditionella höstvandringen längs Sörmlandsleden och fram till Scoutgården!

Nationaldagen 2017 - stipendium till scoutledare

.

Tisdag 6 juni firades Sveriges nationaldag i Stadsparken. Under dagen pågick Nationaldraget med diverse aktiviteter och underhållning från scenen. Vi var på plats och gav alla som ville möjlighet att baka stompa över elden och smaka det goda brödet. Dessutom gick det att prova på livlinekastning, och så informerade vi förstås om Scouterna.

På eftermiddagen var det dags för det traditionella nationaldagsfirandet. Sigge Eliasson representerade oss i fanborgen som tågade in tillsammans med musikkåren. Scouterna hissade flaggorna i topp, och som höjdpunkt - i alla fall för oss - delades det ut stipendier. Vår spårarscoutledare Carina Eriksson fick ta emot ett av kommunens ungdomsledarstipendier på 5000 kr!

Robin Hood 1267-2017

.

Under den sommarvarma Kristi Himmelsfärdshelgen begav sig 200 scouter från västra Sörmland, varav ungefär 80 från Katrineholm, under fyra dagar på en resa 750 år tillbaka i tiden till "Sherwoodskogen" vid Båvens strand strax utanför Sparreholm. Där fick de möta både Broder Tuck och Robin Hood, och när Robin Hood fick sin Marion blev det stor bröllopsfest i skogen med ett dignande middagsbord och gycklare som uppträdde. Scouterna fick också kämpa för att ta tillbaka den skatt som Prins John hade tagit ut och tänkt använda till egen vinning. När Kung Richard återvände på lägret sista dag blev det tornérspel där Riddar Bockskägg dök upp och visade upp sina konster på hästryggen, varefter scouterna från de olika scoutkårerna fick tävla mot varandra i lekfulla grenar vilka krävde egenskaper som styrka, vighet eller smarthet – bland annat stångstötning, limbo och pussel.

Under dagarna i skogen blev det också andra mer eller mindre traditionella lägeraktiviteter. Att slå upp och bo i tält hör till ett läger, liksom att laga sin egen mat (det var bara bröllopsmiddagen som Robin Hoods kockar bjöd på som överraskning). Bergsklättring och paddling var andra scoutaktiviteter som erbjöds, och bland annat begav sig de äldre äventyrar- och utmanarscouterna ut på kanothajk med en övernattning på en ö. En annan aktivitet, inspirerad av Robin Hood, var att prova på bågskytte, där Katrineholms Bågskytteklubb gjorde ett gästspel och lät alla scouter prova på ett gammalt slags prickskytte. Lägerbål med sång vid stranden avslutade förstås också en av kvällarna.

Vi anordnade lägret tillsammans med scoutkårerna från Valla-Sköldinge, Flen, Vadsbro-Blacksta, Sparreholm, Stigtomta och Eskilstuna.